CANCER IMMUNOTHERAPY, ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ AHICE

ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (kyttarokines ousies) ΩΣ ΕΥΦΥΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟ-ΑΝΟΣΟ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, και για ΠΡΟΛΗΨΗ.

Μαθιος Σαλγκνης¹

 

Ξαφνικά σε κάποια φάση της ζωής του ο άνθρωπος έρχεται στη θέση να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: την παρουσία κακοηθών όγκων σε ένα η περισσότερα σημεία του οργανισμού του. Αυτό είναι και το θέμα που πραγματεύεται η παρουσίαση της παρακάτω μελέτης: “Σύγχρονοι και προχωριμενοι μέθοδοι θεραπευτικής χρήσης αυτόλογων κυτταροκινών ουσιών έναντι κακοηθών όγκων”.


Αν και στη σημερινή εποχή υπάρχει πλήθος πληροφοριών πάνω σε θέματα όπως αυτό του καρκίνου, εν τούτοις καμία πληροφορία δεν μπορεί στην πράξη να δώσει σ’ αυτόν που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ζήτημα, επαρκή κατανόηση. Αυτήν ακριβώς την κατανόηση φιλοδοξεί να δώσει η παρούσα μελέτη. Απ’ τη μια να φέρει σε επαφή τον μη ειδικευμένο, τον απλό άνθρωπο, τον ασθενή με έννοιες που μέχρι τώρα δε γνώριζε και από την άλλη προχωρώντας παραπέρα να προκαλέσει στην πράξη ένα είδος “θεραπευτικού ερεθισμού” πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη μοναδική στο είδος της “χαρακτηριστικα εκκλεκτικη, ανιχνευτική ευφυΐα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των καρκινικών κυττάρων”.
 

Μέσα από τις διάφορες θεωρίες σχετικά με την παρουσία του καρκίνου – κακοηθών όγκων στον οργανισμό και τις πάμπολλες επιστημονικές εργασίες και μελέτες που έχουν εκπονηθεί από δεκαετίες προκύπτει ένα μέγιστο ερώτημα: “Γιατί αυτή η ανικανότητα από την πλευρά του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού να ανιχνεύσει τα νεογεννηθέντα καρκινικά κύτταρα;”. Το 1990 η κυρία Zoeller και συνεργάτες(DKFZ, Heidelberg, Germany) έδωσαν μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα περιγράφοντας ένα μηχανισμό καμουφλαρίσματος των καρκινικών κυττάρων όπου σύμφωνα μ’ αυτόν τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν στην κυτταρική τους μεμβράνη χαρακτηριστικές ουσίες που μοιάζουν μ’ αυτές των υγιών λεμφοκυττάρων. Ετσι μπορουν τα καρκινικα κυτταρα και μιμούνται τα υγιή λεμφοκύτταρα και αποφεύγουν την εξολόθρευση τους, συνεχίζωντας ανενόχλητα να πολλαπλασιάζονται.

Αυτή την ανεξέλεγκτη κίνηση – παρουσία των καρκινικών κυττάρων έρχεται εκκλεκτικα να ελέγξει, να περιορίσει και να εξολοθρεύσει πλήρως – χωρίς την παραμικρή επίπτωση στον οργανισμό – η προτεινόμενη μέθοδος ανοσοθεραπειας που ονομάζεται AHIZE (Patent²) δηλαδή ενεργούσα ανοσοθεραπεία του καρκίνου μέσω του πολυπλοκου συνόλου των αυτόλογων (των δικών του) μεσολαβητριών και συγγενών ουσιών ανοσοποιίας.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε - και ποιος ξέρει μέχρι πότε – ο άνθρωπος που πάσχει από κάποιον κακοήθη όγκο αντιμετωπίζεται με τις γνωστές συντηρητικες μεθόδους:

  •  της εξαίρεσης του όγκου (εγχείρηση) και της
  •  χημειοθεραπείας η και ακτινοθεραπειας.


Και ενώ η αφαίρεση του όγκου εγχειρητικά οδηγεί μεν στη μείωση, σμίκρυνση της μάζας του όγκου δε μπορεί όμως να προβλέψει κανείς κατα ποσο απομακρυνθηκαν ολα τα κακοηθη κυτταρα και κατα ποσο έχει λάβει χώρα η δημιουργια μικρο-μεταστάσεων σ’ ολο τον οργανισμο.
Γιατί όταν ένας όγκος αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και λόγω αυτών διαγιγνώσκεται η είναι ήδη ψηλαφητός και μπορεί να εγχειριστεί, τότε ήδη κυκλοφορούν στα αγγεία του αίματος εκατομμύρια καρκινικών κυττάρων.

Όσο για τη χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει την παραγωγή των μεταστάσεων, μόνο ένα 5% ανά μέσο όρο όλων των καρκινωμάτων μπορεί να επιρρεασθει θεραπευτικα και προσορινα και αυτό σε συνδυασμό με ακτινοβολία (συμβατικές μέθοδοι ακτινοθεραπείας – χημειοθεραπείας). Στο υπόλοιπο 95% των περιπτώσεων είναι ζήτημα χρόνου να ξαναεμφανιστεί ο όγκος στην ίδια θέση η σε νέα σημεία μέσα στον οργανισμό του ασθενή. Δηλαδή θεραπεία έχουμε μόνο αν προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε εγχείρηση σε πολύ πρώιμο στάδιο ύπαρξης όγκου, δηλαδή να προλάβουμε πριν αρχίσει απαρατήρητα η παραγωγή μικρο-μεταστάσεων. Αλλιώς δεν είναι δυνατή η θεραπεία με τις συμβατικές μεθόδους. Επιπλεον πρεπει να σημειωσουμε, οτι οι δραστικες ουσιες της χημειοθεραπειας προκαλλουν δευτερευουσες εστιες, λογω της μη επιλεκτικης αφομοιωσης τους απο ολλα τα κυτταρα του οργανισμου, που εχουν καποιο κατα- και αναβολισμο, δημιουργωντας ανεπανορθωτες βλαβες στην γενετικη ουσια τους (DNA). 

Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν όλα τα καρκινικά κύτταρα την ικανότητα να μεθίστανται. Η νεα βιβλιογραφια και η AHIZE δεν το υιοθετουν αυτό και πιστεύουν αντίθετα ότι κάθε καρκινικό κύτταρο είναι εν δυνάμει μεταστατικό. Μπορεί δηλαδή ερχόμενο σε επαφή με οποιοδήποτε υγιές κύτταρο να μεταμφιεστεί παράγοντας ανάλογους υποδοχείς με αυτό.

Καθώς η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν λύση παρατείνοντας τη ζωή του ασθενή (παρά μόνο σε ελάχιστες, ίσως, περιπτώσεις), τον Οκτώβρη του 1999 ο πρόεδρος του Γερμανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη, καθηγητής Harald zur Hausen (βραβειο Νομπελ για ανοσοθεραπεια, προληπτικο ετερολογο εμβολιο εναντι του HPV, καρκινωμα του τραχηλου της μητρας, 2008), προβάλει την άποψη ότι τη λύση στο πρόβλημα της θεραπείας του καρκίνου θα δώσει στο μέλλον η ανοσολογία – ανοσοθεραπεία, η κυτταροβιολογία και η πληροφορική επί της μοριακής βιολογίας.

Με αυτή την άποψη  συμφωνεί και το Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής NCI.

Σ’ αυτά τα δεδομένα στηρίζεται και η AHIΖE, δηλαδή σε μεθόδους βιοχημείας, μοριακής βιολογίας και ανοσολογίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μέθοδο, λαμβάνονται 50 ml αίματος του ασθενή και γίνεται επεξεργασία των καρκινικών κυττάρων, αφαιρωντας τoυς το „καλυμα καμουφλαρισματος τους“, και σε συνεχεια καλιεργουντε μαζι με τα αυτολογα κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν τα τελευταία αυθορμητα τα καρκινικά ως ξένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας επιτυγχάνεται μια αντίδραση καταρράκτη όπου ενεργοποιείται όχι μόνο η κυτταρική και χημική άμυνα του οργανισμού αλλά και όλοι οι υποπληθυσμοί των Τ- και Β-λεμφοκυττάρων που αρχίζουν να παράγουν ενα κομπλεξ πλήθος ιδιαίτερων και χαρακτηριστικών ουσιών, των λεγόμενων κυτταροκινών, χημειοκινων, καθώς και ανάλογων συγγενών ουσιών (αντισωματων) οπως και μεσολαβητριών που συμπεριλαμβανουν και την πληροφορια για τη μορφή των αλλοιωθέντων κυττάρων (όγκου) και κατ’ αυτό τον τρόπο εντοπίζουν και εξολοθρεύουν τα αλλοιωθέντα κύτταρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται κάποιες από αυτές τις κυτταροκινές όπως: ιντερλευκίνες (IL), ιντερφερόνες (IFN-α,-β,-γ) , παράγοντας νέκρωσης όγκων -α,-β (TNF-α,-β), παράγοντας διέγερσης κοκκιοκυττάρων – μακροφάγων (GM - CSF) και μονοκλονικα αντισωματα εναντιον αναγνωρισθεντων επιτοπων των καρκινικων κυτταρων και άλλοι παραγωντες του ορου αιματος.

Είναι τελικά το κομπλέξ σύνολο αυτών των ουσιών που δρουν ως θεραπευτικό μέσο στον πάσχοντα οργανισμό γιατί τον εφοδιάζουν με την ιδιαίτερη πληροφορία για τα αλλοιωθέντα κύτταρα που υπάρχουν μέσα του δίνοντας του παράλληλα τη δυνατότητα να δράσει με τις δικές του δυνάμεις (κυτταροκινές) όπως αυτός γνωρίζει.

Το σημείο που οι μέχρι τώρα μέθοδοι δεν μπόρεσαν να αγγίξουν είναι:

♦ να θέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε τέτοια εγρήγορση ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τα αλλοιωθέντα κύτταρα (καρκινικά), τα οποία μέχρι τότε με διάφορους μηχανισμούς μίμησης προσαρμόζονταν στο περιβάλλον του οργανισμού (στους ιστούς και στα όργανα του) δίνοντας την εντύπωση στα ανιχνευτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού ότι πρόκειται για υγιή κύτταρα, διασφαλίζοντας έτσι τη λαθροβίωση τους.

♦ Αυτός ο τρόπος αυτοσυντήρησης του καρκινικού κυττάρου ειναι ένας βασικος, αρχαϊκός αμυντικός μηχανισμός αυτοσυντήρησης του γενετικού του κώδικα (DNA) που αναπτύχθηκε από την αρχή της εξέλιξης της ζωής των οργανισμών. 

Η AHIΖE είναι η αυτολογη, εξατομικευμενη ανοσολογική μέθοδος που η εφαρμογή της αποσκοπεί στο πλήρες θεραπευτικό αποτέλεσμα, την ίαση.

Συνήθως οι ασθενείς καταφεύγουν σ’ αυτήν όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει ήδη κατασταλθεί υπερβολικά από τις συμβατικές μεθόδους (χημειοθεραπείες - ακτινοθεραπείες) και τα καρκινικά κύτταρα κινούνται με υψηλές ταχύτητες ανάπτυξης σε σχέση με την αμυντική λειτουργία του οργανισμού.

Ακόμα και σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση η AHIΖE έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη των μεταστάσεων πράγμα που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για έναν επιβαρημένο οργανισμό.

Με απολυτη προϋπόθεση όμως την ύπαρξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος η εφαρμογή της ανοσοθεραπειας AHIΖE μπορεί να οδηγήσει στην επιλεκτικη αναγνώριση και εξολόθρευση όλων των μικρομεταστάσεων σε ολόκληρο τον οργανισμό.

 

προηγουμενη καρκινος παγκρεατος

προηγουμενη → Ογκοι παχεος εντερου

προηγουμενη → morbus crohn 

προηγουμενη → Καρκινος Προστατη         

επομενη → Ερευνητης

Αγγλικα → Morbus Waldenström

Για περισσοτερες πληροφοριες καντε κλικ→

σελιδα επικοινωνιας, Kontakt Formular 

¹  Διευθυνση: Μ. Μποτσαρη 1, 54643 Θεσσαλονικη, Ελλας

² Dr. H. Anthopoulos, K-BIO Institut für Zellbiotechnologie und Immunologie GmbH, Danziger-Str. 1, 82194 Gröbenzell, Deutschland.

 

ZurückWeiter
K-BIO Institute for Cell-Biotechnology and Immunology GmbH | Info@K-BIO-Institut.net